Зловещо
Зловещо
Въплътена звукова скулптура за Десето сетиво (Xth sense)
на Марко Донарума (Италия/Великобритания)
13/09/2013, Петък, 20:00 – 20:30, Ателие 54, НХА
  
„Зловещо“ е скулптура от въплътен звук. Работата е създадена за финалния кръг на Петия конкурс по електронна музика (Европейска конференция на организаторите на нова музика). „Зловещо“ е последният от серия пърформънси, целящи да доближат нови музикални интерфейси, биотехнологии и телесни пърформанси.
 
Работата съдържа метафората за невидим и непознат обект, който пърформърът обвива в ръцете си. Той е направен от поддаваща се на манипулиране звукова материя. Подобно на мим пърформърът моделира обекта в празното пространство, като използва жестове на тялото си. Като използва създадения от автора биофизичен инструмент Десето сетиво (Xth sense), акустичният звук, произведен от свиването на мускулните тъкани, се усилва, обработва се цифрово и се пуска да звучи през високоговорителите. Естественият звук на мускулите на пърформиста и неговия виртуален колега се съчетават в нестабилен звуков обект. 
 
Това се колебае между състояния на висока плътност и насилствено освобождаване. Докато слушателите си представят формата на обекта, следвайки моите жестове, звуковите стимули произвеждат сетивно съчетаване. Чрез звука слушателят вижда скулптурата, което не може да възприеме със сетивата си.
Back