Xth Sense - биофизична музика
Xth Sense - биофизична музика
Водещ: Марко Донарума (Италия/ Великобритания) 
12-14.09.2013, 14:00-18:00, Ателие 54, НХА, ул. Шипка 1
Представяне на резултатите от уъркшопа:  14.09. 2013, 19:30 – 20:00


Практическо обучение по усилване на тялото за целите на музикално изпълнение

Създаване на устройство с ниска себестойност, биосетивност, преносим сензор за мускулни звуци

Xth Sense е биофизичен музикален инструмент, с който се произвежда музика посредством мускулите на тялото.

Xth Sense е безплатен инструмент с отворен код, който през 2012 г. Технологичният център за музикални технологии на университета в Джорджия (САЩ) обяви за „най-новаторският нов музикален инструмент“. Изговаря се „ект сенс“, но е много по-лесно да го наричаме XS.

Участниците в уъркшопа ще изградят своя XS сензор от нулата. Осигурява се теоретично и практическо обучение по жестикулационен контрол на музиката и телесно аудиовизуално изпълнение с XS. 

XS е създаден от Марко Донарума в рамките на изследователски проект в Университета в Единбург. XS е рамка за приложение на мускулни звуци към биофизично създаване и контрол на музиката.
 
Състои се от евтино, биосензорно преносимо устройство, задвижвано от софтуер с отворен код за улавяне, анализ и звукова обработка на биологични звуци, излъчвани от тялото (Pure Data-based).

Мускулните звуци се улавят в реално време и се използват като източник на звуков материал и за контрол на стойности за звукови ефекти, позволявайки на изпълнителя да контролира музиката единствено с помощта на тялото си и неговата кинетична енергия.

Забравете за мишката и MIDI контролерите. Няма да имате нужда дори да поглеждате лаптопа си.
 
XS биосензорът се поставя лесно, не е необходим предварителен опит в електрониката. Приложенията на XS технологията са многостранни, напр. сложни жестови контрол на семпли и звуков синтез, биофизично генериране на музика и звук и кинетичен контрол на дигитална обработка в реално време на традиционни музикални инструменти. 

Критерии за участие
Уъркшопът е отворен участие за хора със страст към звуците и музиката. Музикално образование и опит не са задължителни, единственото необходимо е да сте готови да предизвикате обичайната си нагласа относно това какво представлява музикалното изпълнение. 
 
Композитори, продуценти, звукови дизайнери, музиканти, са добре дошли да се присъединят към екипа ни и да станат част от новаторско и висококреативно преживяване.
 
Не се изисква предишен опит в електроника или програмиране. Препоръчва се предварителна представа за процеса на създаване на дигитална музика.
Уъркшопът ще се проведе с до осем участници.

Изисквания 
Участниците трябва да носят свои слушалки, външни звукови карти и лаптопи с инсталирани Pd-extended 0.42.5. (Безплатен даунлоуд на http://puredata.info/community/projects/software/pd-extended).

Работата ще се извършва на операционни системи Линукс или Мак (10.6 или по-нова). Ако нямате достъп до никоя от тях, можете да свалите от http://www.apodio.org.

На музикантите, интересуващи се от усилване на музикалните си инструменти чрез жестове на тялото, се препоръчва да носят инструментите си.

За всеки участник е предвиден комплект от сензори, подготвен от водещия уъркшопа, който те ще могат да задържат за себе си след края на обучението. Цената на един комплект е 50 лв, и той трябва да бъде заплатен от всеки участник.

Повече информация за XS и видеоклип с изпълнение на живо се намират на 

Back