Марко Донарума
Марко Донарума
Марко Донарума е италиански артист и преподавател, занимаващ се с нови медии и звуково изкуство. Живее в Лондон, където е докторант в Голдсмит (Лондонски университет) при проф. Атау Танака и д-р Матю Фулър.
 
Марко се интересува от сблъсъка на критическата креативност и човешките технологии. Известен е със своите телесни пърформънси, в които ползва специално създадени биотехнологии и системи за физическа комуникация. Работата му е подпомагана от фондацията „Рокфелер“.
 
Марко е представял работите си и е изнасял беседи в 40 страни, вкл. САЩ и Южна Америка, Европа, Индия, Китай, Южна Корея и Австралия. Негови работи са били селектирани за водещи художествени форуми като ИСЕА, Венецианското биенале, ВРО биенале, специализирани фестивали (ФИЛЕ, Панорама, Стеим, Нюйорксия фестивал за електронни изкуства, Соноритис) и големи академични конференции (NIME, ICMC, Pure Data Convention, Linux Audio Conference@Stanford CCRMA, SICMF). Той е куратор на журнал за биотехнологии и перформативни изкуства под заглавие "Биотехнологични пърформативни практики (eContact! 14.2). Негови текстове са излизали в електронния алманах „Леонардо“ (МИТ Прес), в книгата „Ново изкуство/Научни близости“ (CMU and Studio for Creative Enquiry, US) и няколко пъти в специализирани сборници с доклади от научни форуми.
 
Неговата биофизична система „Десето сетиво“ (Xth Sense) печели първа награда в конкурса за музикални инструменти „Маргарет Гутман“ (Технически университет Джорджия, САЩ). Работата му се финансира от Европейската комисия, Британския  съвет, Криейтив Скотланд, Ню медия Скотланд и Датския съвет по изкуствата.
 
Понастоящем се занимава с изследвания за това как теорията за тялото може да даде перспективи за дизайна на комбинирано биоусещане и машинни технологии за учене на музика и пърформативни изкуства.
 
Back